Onderhoud van SoflexLangdurig plezier van je meubel

Onderhoud van Soflex
Onderhoud van Soflex is alleen nodig bij buitengebruik. Zo help je voorkomen dat jouw Soflex vuil wordt en gaat hij lang mee. Zoals alle (hard)houten meubelen, moet ook Soflex worden onderhouden en behandeld. Onderhoud je je tuinmeubelen niet goed, dan kunnen ze uitdrogen, en op den duur scheuren gaan vertonen.


Flexcoat behandeling vóór gebruik
Het is altijd een goed idee om je tuinmeubelen direct na het uitpakken te behandelen met Flexcoat. Hoewel het hout in de werkplaats (tegen meerprijs) al behandeld is met de coating, raden we aan om het direct nog een keer te doen. Het kan al even geleden zijn dat het hout behandeld is namelijk.


Reinigen
Zorg ervoor dat je jouw Soflex regelmatig reinigt, bij voorkeur met Flexclean, en altijd vóór het aanbrengen van de Flexcoat. Je kunt dit doen door heel voorzichtig een harde borstel te gebruiken. Laat Soflex dan weer goed drogen (niet in direct zonlicht), voordat je Flexcoat aanbrengt. Volg altijd de instructies op de verpakking.


Doorlopende FlexCoat behandeling
Soflex elementen moeten droog zijn voordat je ze behandelt met flexcoat. Voordat je de meubelen opslaat voor de winter is het verstandig om ze nog een keer met Flexcoat te behandelen.


Aanval van schimmels en zwammen
Zelfs als je regelmatig onderhoud pleegt, kunnen er schimmels en zwammen ontstaan. Dit toont zich als donkere of zwarte vlekken.


Je kunt dit probleem normaal gesproken verhelpen door:
Je meubelen grondig te wassen met Flexclean. Volg de instructies op de verpakking. Zijn de meubelen nog steeds vies, was ze dan nog een keer. Als bleekmiddel ook niet werkt, dan is alleen schuurpapier en hard werken nog over. Schuur de aangetaste plekken totdat je mooi hout aantreft. Je kunt (alleen in dit geval wanneer het met handwerk en Flexclean niet lukt) ook proberen een hogedrukreiniger gebruiken. Probeer te voorkomen dat Soflex na het reinigen in het directe zonlicht opdroogt. Bij voorkeur dient reinigen en coaten te gebeuren op een bewolkte dag. Na het schuren kan weer een bescherming opgebouwd worden met Flexcoat. Net zolang aanbrengen tot het hout niets meer opneemt en dan weer regelmatig nabehandelen.


Algemene tips
Hout is een natuurlijk product en houten tuinmeubelen reageren op de verschillende weersomstandigheden. Door de druk in het hout zullen her en der spleetjes ontstaan. Dit is normaal. De langdurig geteste verbindingsmethoden en de materiaalkeuze van Soflex garanderen echter dat het meubel, mits goed gebruikt en onderhouden, langdurig geschikt blijft voor het betere loungewerk. Laat Soflex daarom niet langer dan nodig in nat gras of op een nattige ondergrond staan. Zorg bijvoorbeeld voor een tegel ondergrond. Tegen meerprijs zijn kunststof meubelonderzetters verkrijgbaar. Soflex kan prima tegen wind, water, kou en vocht, minder prettig zijn de hete dagen met droge wind. Hierdoor kan het hout (te) snel drogen en onstaan extra kieren. Deze verdwijnen grotendeels als het weer vochtiger wordt. De Flexcoat zorgt ervoor dat de meubelen waterafstotend zijn, zodoende zal er minder water opgenomen en weer afgestoten worden en zal er dus minder kiervorming optreden. Regelmatig aanbrengen van de Flexcoat, goede en tijdige winteropslag en (voorzichtig en regelmatig) reinigen, zal helpen jouw Soflex set van een maximale levensduur te voorzien!