Het ontstaanvan Soflex

Hoe herbruikbaar zijn de producten die ontworpen zijn om weg te gooien? Dat is de vraag die centraal stond bij de geboorte van Soflex. Melvin Th. J. Rood van Doorrood Design stelde de proef op de som en zo ontstond het paradoxale idee om een duurzaam meubel te maken dat gebaseerd is op een (wegwerp) transportpallet.


De ontwikkeling van Soflex heeft zich van A tot Z afgespeeld in 'De Biotoop': de grootste creatieve broedplaats van het (hoge) Noorden. Verschillende soorten creatieve bedrijven hebben zich hier gevestigd. Soflex zelf is, van het eerste ontwerp tot de hout- en staalbewerking, bedacht, getest en gemaakt in de werkplaats van Doorrood Design. Het logo en de huisstijl zijn ontwikkeld door de bovenburen: Publiek.  Ook een meubelstoffeerder, CNC-specialist en diverse andere creatieve 'buren' uit de Biotoop hielpen mee aan de eerste prototypes.


Twee jaar lang hebben verschillende prototypen de revue gepasseerd. In weer en wind is (op het 10 meter hoge dak van de Biotoop) getest om te kijken wat het beste ontwerp is, welke materialen, welke montagemethoden, welke verbindingen en in welke combinatie, kortom hoe de Soflex PLEX zo goed mogelijke weerbestendig gemaakt kon worden. En met succes! Het resultaat is een meubel dat nog steeds gebaseerd is op de exacte vorm en maatvoering van een standaard Euro pallet. De ogenschijnlijke eenvoud van het ontwerp wordt doorgetrokken door de keuze voor slechts twee materialen die in Soflex verwerkt zitten, beton(multi)plex en roestvast staal. De losse kussens zijn standaard van waterbestendig materiaal.


Om het basisontwerp van de Soflex PLEX ook breder in te zetten is in de winter van 2018/2019 hard gewerkt aan het idee van de Solfex LITE. Een meubellijn op basis van een échte pallets. Gebruikte pallets worden vermaakt tot ideale loungesets. Duurzaam en flexibel!


Na al dit onderzoek, testen en proberen kun je Soflex gebruiken precies zoals jij dat wil. Als losse stoel, als zithoek of als gigantische bank; als jij het bedenkt, maken wij het!